Känner du att de gråa och kalla vintermånaderna lämnar din hud kliande, röd och irriterad? Med några enkla tips kan du uppdatera din hudvårdsrutin, få tillbaka glöden i ansiktet och känna dig redo för den snart här vårsäsongen.

Tips 1 – Identifiera din hudtyp
Att känna till din hudtyp är det första och viktigaste steget enligt mig. På så sätt kan du anpassa din hudvårdsrutin med produkter som passar din hud och undvika produkter som din hud inte gillar. Det finns olika sätt att göra detta. Du kan till exempel boka en hudvårdsanalys med en hudvårdsexpert. Även om detta är väl värt investeringar, kanske du inte känner att du vill eller har budgeten just nu. Det finns även ett stort antal gratis och snabba hudtester på nätet. Dessa ger dig en bra indikation på var du ska börja och kan guida dig i rätt riktning. Så lär känna din hud och ta reda på din hudtyp – du kommer inte ångra dig.

Tips 2 - Rengör händerna innan du tvättar ansiktet
Det kan låta självklart men många glömmer faktiskt bort att händerna är den smutsigaste delen av kroppen då de hela tiden vidrör olika ytor och utsätts för bakterier. För att undvika att bakterierna sprids över hela ansiktet, vilket kan utlösa akne, tvätta dem innan du rör vid ansiktet. Ett snabbt, enkelt och gratis sätt att hjälpa din hud att må bra. Använd gärna en ekologisk tvål så blir den också mer skonsam för händerna.

Tips 3 – Tvätta ansiktet med ljummet vatten
Att tvätta ansiktet är såklart det första steget i en hudvårdsrutin. Men många använder antingen för varmt eller för kallt vatten. Att använda fel temperatur kan öka hudirritationen. Dessutom kan varmt vatten torka ut din hud. Ljummet vatten är den perfekta kompromissen.

Tips 4 – Använd SPF året runt
Om du är intresserad av hudvård vet du förmodligen att solskyddet är en enormt viktig del av din hudvårdsrutin. På sommaren är det nog en självklarhet för många. Men skadliga UVA-strålar som huden behöver skydda mot är mycket längre och kan därför penetrera huden även på vintern. Varje hudvårdsterapeut jag har pratat med att rekommendera året runt eftersom det hjälper mot tidigt åldrande, akne, hyperpigmentering och acneärr. Det är också ett absolut måste om du använder retinol, C-vitamin eller AHA- och BHA-syror. Våra och soliga dagar är runt hörnet nu, men väntar inte, börja använda solskyddsfaktor redan idag.

Tips 5 - Kontinuitet och tålamod
Huden förändras inte över natten. De produkter som ger bäst långsiktiga resultat är också de som längst tid att få resultat från. Det kan ta allt från fyra veckor till tre månader upp till ett år att se någon skillnad. Tålamod är nyckeln och kontinuitet är ett måste. Att hoppa över natten förstör inte din hud, men vill du ha resultat måste du också jobba för det.

Lycka till!

Skönhetshälsningar,